torsdag 9 augusti 2012

Heta rykten om Leica

Nästa månad är det dags för den klassiska Photokina-mässan i tyska Köln och naturligtvis kokar bloggosfären av rykten om vad Leica kommer att visa. Den svartvita M9 Monochrom är inte det enda Leica har på gång i år, om man ska tro ryktena.

De två mest spännande rör en helt ny mätsökarkamera och en uppgradering av mellanformataren S2. Den nya Leica M10 ska enligt rykten/förhoppningarna komma med en tätare sensor, troligen omkring 22-24 megapixel, live view (vilket efterfrågas av många reportagefotografer), videoläge (vem som behöver det på en M-kamera vet jag inte, men det kommer kanske på köpet om de fixar live view) och möjlighet att ansluta en extern elektronisk sökare.

Priset är än så länge okänt, men det har spekulerats i en rejäl prishöjning mot dagens M9. I mina ögon vore det ett stort misstag. Uppgraderingarna är inte mer uppseendeväckande än vad Nikon och Canon stoppar in i sina D800 och 5D, utan att för den skull sätta en 30 procent högre prislapp. Det som kostar i en digitalkamera som M9 är mekaniken och inte elektroniken. Låt oss hoppas att Leica inte höjer priserna bara för att de tror att de kan...

Då är ryktena kring spegelrefelexerna mer uppmuntrande. I samband med en ny S3 väntas priserna sjunka kraftigt på dagens mellanformatare S2. Det har spekulerats om en prislapp på ner mot 10 000 dollar, vilket bara är lite över vad en Nikon D4 eler Canon 1D X kostar. Fast för de pengarna för man en mycket större sensor. Det kan göra att Leica, som hittills varit på tok för dyra även för de flesta proffs, kan bli ett lockande alternativ för porträttfotografer.

S3 då? Enligt Leicarumors.com handlar det om en vassare mellanformatare enligt samma koncept som S2, dvs med 37,5 megapixel sensor och formfaktor som en DSLR och med ett pris lång över vad vi vanliga dödliga har råd med...


Om ryktena stämmer är ett kraftigt prisras på S2 att vänta. Låt oss hoppas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar