tisdag 7 februari 2012

36 miljoner pixlar för 25 000 spänn. Bra jobbat, Nikon!



I dag blev den äntligen officiell, Nikons hett emotsedda nya proffskamera D800. Med en fullformatssensor och en upplösning på hisnande 36,3 megapixlar talar Nikon om en mellanformatsutmanare. Jag är imponerad, men vänta en stund med att kasta Hasselbladaren i papperskorgen.
Det är inget snack om att D800 och dess syster D800e är en imponerande kamera. Löftet är en proffskamera i litet format med ett pris som konkurrerar med Canons oerhört framgångsrika D5 mk II. Rekommenderat pris är drygt 25 000 kronor, vilket gör det överkomlig också för entusiaster.
D800 kan också användas som filmkamera. På Nikons event i Stockholm i dag demonstrerades live-streaming, men med en belysning som var så dålig att det var svårt att säga vad kameran egentligen klarar. Men jag misstänker att kvalitén räcker långt för de flesta tillämpningar.
Det riktigt spännande är ändå upplösningen. För den som älskar att räkna pixlar finns systermodellen D 800e, som är samma kamera men utan AA-filer. Risk för moire men bättre detaljrikedom utlovas.
36 megapixlar är utan tvekan mellanformatsklass, så kameran kommer säkert att locka en del proffs som har sneglat på en Hasselblad eller Leica S2, men tyckt att 200 000 spänn för ett kamerahus är mycket pengar. Fast man ska kanske komma ihåg att pixlar inte är allt. Yta spelar faktiskt roll. De flesta fotografer skulle nog hålla med om att en Leica M9 med 18 megapixlar tar bättre bilder än en Canon 7D med samma upplösning, och det har inte bara med objektiven att göra.
Fast för oss som inte ens kan överväga en Leica S2 är den nya Nikon onekligen lockande. 36 megapixlar för en dryg tiondel av vad Leican kostar och hälften av vad en Nikon D4 kostar. Det är inte illa.




Fakta
Nikon D800
Upplösning: 36,3 megapixlar
Säljstart: 22 mars
Pris: 25 790 kronor

1 kommentar:

  1. Här är en länk från hur kameran filmar. De har använt 8 st D800 kameror och bara optik i från Nikon.

    http://vimeo.com/36326055

    SvaraRadera