onsdag 9 maj 2012

Ny Leica lanseras i morgon

I morgon, den 10 maj, har Leica en sedan länge emotsedd presskonferens i Tyskland och nätet kokar av rykten. Det hetaste är att Leica trots allt kommer att lansera en svartvit M-kamera.
Upplösningen ska vara bättre allt annat Leica presterat, och priset därefter. Leica M9-M (för monochrome) väntas kosta 8000 dollar.
(Notera fö att de flesta rykten talar om att kameran heter M9, inte M10.)
Samtidigt hoppas många på en uppdaterad version av klassikern 50mm 2.0. Den nya asfäriska Summicronen blir dock inte billig, över 3000 dollar. För mig är det helt enkelt för mycket. 20 000-25 000 kronor för en ganska långsam normal. Då spelar det nästan ingen roll hur skarp den är, den är för dyr.
Mer spännande är i så fall ryktet om en ny kompakt X-kamera. Den nya X2 har sensor med fler pixlar, möjligen ljusstarkare optik (nuvarande X1 har en 24mm 2.8) och möjlighet att montera en elektronisk sökare. Priset är dock högt, 3000 dollar, enligt ryktena.
Håller Leica på att straffa ut sig i en värld där Fuji lanserar den ena vill ha-kameran efter den andra till en tredjedel av Leicas priser?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar