tisdag 14 maj 2013

Varför finns denna glugg?

Nikon lanserade i dag ett snabb kort porträttobjektiv för sin lilla 1-kamera. Brännvidden 32 mm motsvarar en 85a på en fullformatskamera och ljusstyrkan 1.2 ska ge kort skärpedjup.

Ljusstyrka 1.2 kan låta imponerande, men faktum är att den lilla sensorn trots det ger ett rätt långt skärpedjup. På 3 meter motsvarar det bländare 3.4 på en fullformatare.


Jag fattar ärligt talat inte vem som ska köpa den. Det hela påminner lite om Pentax lilla  kamera för 110-kassetter som lanserades på 80-talet. En avancerad kamera för ett underlägset format.
Nikon 1 har en sensor som inte är mycket större än vad som sitter i en kompakt partykamera. Den kommer aldrig att kunna mäta sig med en riktig spegelreflex, eller ens en kamera med APS-C- eller Micro 4/3-sensor.

Jag är till och med tveksam till Micro 4/3, ett format jag från började gillade. Det finns så många riktigt bra och kompakta kameror med en större APS-sensor. Att välja en mindre sensor känns meningslöst. Att gå ner till Nikons lilla futtiga 1-sensor känns helt fel.

Speciellt när systemet har en ganska häftig prislapp. Nikons nya 32:a kommer att kosta strax över 8000 kronor. Med en kamera och en normalzoom hamnar prislappen på över 11 000. De pengarna räcker till en Nikon D3200 spegelreflex med 18-55 och antingen en 50mm 1.4G eller en 85mm 1.8G.
Den som är seriös om att ta bra bilder kan också använda samma belopp och via Blocket köpa en begagnad Nikon D700 med en Samyang 85mm 1.4.

Den som vill ha ett mindre format kan köpa till exempel en Sony Nex med flera objektiv eller en Fuji X100. Båda har APS-C-sensor och mycket bättre bildkvalitet.


Varför, Nikon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar