lördag 4 maj 2013

Leica får passa sig


 
Zeiss har precis släppt sina första objektiv för Fuji X och Sony Nex. Det är en 12mm 2.8 och en 32 mm 1.8. I fullformat motsvarar det en 18mm vidvinkel och ett normalobjektiv. Båda har autofokus, till skillnad från Zeiss Nikon- och Canon-objektiv. Förhoppningen är att 32an kan mäta sig med Zeiss klassiska och superskarpa Planar 50a.

Senare  i år kommer Zeiss också att släppa en 50mm 2.0 makro. Med en brännvidd som motsvarar 75mm kan den också funka som porträttele.

Fuji har redan en serie riktigt bra gluggar för sin X-Pro1. Med komplement från Zeiss blir kameran ännu mer spännande. Fuji har dessutom avslöjat att man kommer att göra en 56mm 1.2, vilket motsvarar ungefär en 85a på en fullformats kamera.

Jag hör fortfarande en del klagomål på Fujis X-Pro1. Fotografer berättar att den ibland helt slutar att fungera, vilket inte är acceptabelt för en proffskamera.

Löser man bara det har Fuji, med lite hjälp från Zeiss, en fantastisk liten spegellös kamera. Allt som Leica har + autofokus och exponeringsautomatik från 2000-talet. Det till ett pris som är en bråkdel av Leicas.

Leica får passa sig.

 


Det är egentligen bara namnet som avskräcker med Zeiss nya gluggar för Fuji och Sony. Vem kom på att kalla serien Touit?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar