söndag 28 oktober 2012

Vilken Fuji om jag inte köper en Leica?


Fuji fortsätter att vara världens kanske mest innovativa kameratillverkare just nu. Med X100, X-Pro1 och X-E1 är de det enda märke som på allvar kan visa ett modernt alternativ till Leica M. (Nu protesterar säkert några att Sony har sin Nex-serie men hur bra den kameran än är har jag svårt att se att en Leica M-ägare byter ner sig till en sådan.)

Jag får lite då och då frågan om man ska köpa en X100 eller X-Pro1/E1. Det hänger naturligtvis delvis på priset. En X-Pro1 med 18mm kostar minst 16000 kronor. En X100 kostar 9000 och kan köpas begagnat i bra skick för under 6000.

För proffset spelar det kanske mindre roll. Vi pratar trots allt tusenlappar och inte tiotusenlappar. Frågan är i stället varför man alls ska köpa kameran.

Jesper Frisk, en  av våra hysteriskt duktiga fotografer på Dagens Industri, har en X100 som andrakamera. En kamera han alltid har med sig men som presterar kvalitet som alltid håller måttet. OK, den kanske inte är lika bra som en fullformats Nikon om bilden ska tryckas på en helsida på Di Weekends fina papper, men i den vanliga dagstidningen kommer ingen någonsin att se om bilden kommer ur en Nikon eller en APS-C formats Fuji. Jag har själv tagit bilder med Fujin som dragits över en och en halv tabloidsida utan problem.

Jag har använt både X100 (som jag äger) och X-Pro1 ganska mycket och kan konstatera att de är jämnböriga vad gäller bildkvalitet. 12 eller 16 megapixlar är ingen stor gren, om man inte vill beskära mycket. Det stora steget är inte en megapixel till, utan sensorformat och ingen av kamerorna är en fullformatare.

Båda har fantastiskt fina objektiv.

Det handar i stället om storlek mot flexibilitet. Vill jag kunna ha kameran i kavajfickan eller en liten handväska, eller än det viktigare att kunna byta objektiv. I valet mellan X-Pro1 eller X-E1 är frågan vill jag ha en optisk sökare (välj X-Pro1) eller en bättre elektronisk (välj X-E1).

För reportage och street fungerar alla modellerna, men var beredd på att autofokusen inte är lika snabb som på en bra spegelreflex.

Jag skulle inte ens tänka tanken att använda en Fuji för sport även om det faktiskt finns telezoom för X-Pro1 och X-E1.
Här kommer vi in på Leicans styrka över alla andra kameror. Manuell fokus betyder att du måste göra allt själv, men du slipper också vänta den sekunden när kameran ställer in sig och bilden hinner försvinna.

Leica M är ett annat sätt att fotografera. Om du uppskattar det manuella och tycker att priset är okej finns helt enkelt ingen ersättare till Leica. Kvalitetsmässigt, visst, men känskan att använda verktyget, nej.

Om du gillar förhållningssättet mätsökare, men fokuseringen på en Leica är ett problem köp en X100 eller X-Pro1/E1.
Här kommer några smakprover på de Fuju X100 och X-Pro
X-Pro1 med 35mm 1.4, bokehtest.

 X100 i New York.
 X100 på Mobile World Congress i Barcelona.
 X-Pro1 i Helsingfors.

X-Pro1 i Helsingfors.

X-Pro1 i Helsingfors.

X-Pro1 i Helsingfors.
 X100.
 X100.
 X100.
 X100 på X2000...
X100 på Bokmässan i Göteborg.
 Leica M9, London.

Leica M9, London.
Leica M9, London.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar