onsdag 26 juni 2013

Ingen tvekan om att Fuji slår Leica i kompakt-kampen

Samtidigt som Leica lanserar sin nya kompaktkamera X Vario (mini M) kommer Fuji med ännu en innovativ spegellös kamera. Det är en lillebror till den professionella X-Pro1 och M-E. Tekniskt är Leica och Fuji väldigt lika. Båda har en 16 mepapixel APS-C-sensor, och vi vet från deras tidigare kameror att båda är kapabla till enastående bilder.
När det gäller mer eller mindre nödvändiga finesser vinner Fuji, med bland annat vridbar skärm. Fördel Leica dock för att man kan lägga till en elektronisk sökare. Fuji har vare sig inbyggd genomsiktssökare, som i X100 och X-Pro1 eller en som tillbehör.


Men sen har vi då det där med objektivet. Fuji har utbytbara objektiv och förutom den medföljande 16-50mm kan man använda en rad riktigt bra gluggar från Fuji, Ziess och för den delen gamla Leica-objektiv med adapter.
Leica har en långsam fast monterad zoom, som har ljusstyrka 6.4 i telelläget.


Visserligen ska Leica-gluggen vara “äkta Leica-klass”, som någon bloggare uttryckte det. Men Fujis egen optik är också riktigt bra. Kanske kan de inte presetera som en M9/M240 men bilderna från en X-Pro1 kan mäta sig med en Leica X1, och det är på den nivån som X Vario ligger.


Fuji kommer att kosta mindre än hälften av en Leica X Vario kostar, har ungefär samma tekniska data och är ungefär lika stor. Man ska vara väldigt sugen på en röd Leica-logga för att välja något annat än Fujin i det läget.


Här är några exempel på vad en X-Pro1 med samma sensor och samma optik kan prestera. Om inte det räcker återstår bara en Nikon D800 eller Leica M240.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar