lördag 29 december 2012

Sony RX1, är den så bra som de säger?

Sony RX-1, kamerornas kamera. Kameran som alla fotointresserade skriver, köper eller dreglar över just nu.

Men är den så bra som de säger? Är den unik? Behövs den? Är den så liten, egentligen? Är det en kvalitetsprodukt?

Det känns som att jag skulle kunna sitta här och skriva en massa frågor. Så jag lägger upp en ingångsbild och vad jag jämför den med.

Sony RX-1 vs Fuji X-100 vs Nikon D800E.





Jag börjar uppifrån och berättar vad jag gillar och vad jag inte gillar, det finns några punkter som betyder mer för mig och några mindre.
1. Är den så bra som de säger? Tveklöst, ja. Fantastisk glugg. Otrolig skärpa men jag ser att den tappar lite längst ut i kanterna, dock blir det perfekt man bara vrider 2.8 eller mindre bländare. Gillar man Zeiss så älskar man den här. Ojoj läge skulle jag säga. Min Fuji är verkligen bra soch skarp men den känns lite småsuddig i jämförelse. Såklart att sensor, bildjämförelse osv påverkar MEN i 100% skala i PS så ser man en rejäl skillnad. Däremot så tycker jag hoppet är ännu större upp till D800E med Nikon 35 1.4 på. I särklass den bästa "pocketkamera" jag testat. Men inte så bra som D800:an. Vilket i och för sig konstigt.

2. Är den unik? Ja, INGEN annan tillverkare har en fullformatare bland pocketkamerorna. Nästa, är min gissning, Fuji. Men vi får se. Canon verkar vara på G också.
3. Är den så liten som de säger? Ja och nej. Den är verkligen liten. Fujin är rejält större MEN med motljusskydd och EVF sökare monterad så är den plötsligt inte kavajficksstor längre.
4. Kvalité då? Jepp och ja även där. Fujin känns normalt bra men "plastar" till sig när Sonyn är nära.

Jag hade lite andra funderingar, och det var runt ringen i orange om den skulle vara störande osv. Det är den inte men det känns lite nördigt att det står fullformat. Den som äger den vet det och de som är intresserade vet det och de som inte vet det, bryr sig antagligen inte.

Behövs den då? Är den prisvärd?
Det är svårare. Behövs gör den verkligen. Som extra kamera, som liten kamera, som jobbkamera så är den otroligt bra, men det är svårt att tycka att något som kostar med motljusskydd( Det borde ni ha skickat med, snåla Sony) och EVF sökare 31.690:- på Cyberphoto som anses vara en av de billigaste i Sverige.
Såg ni? 31.690 kronor! Fantastisk kamera men ett galet pris. Och Ja, man behöver sökaren. Det bästa med den är att man kan vika upp den och ha som skorstenssökare.

Nu kommer den viktigaste jämförelsen.

Priset,
Om du bara har råd med en kamera av den här kalibern. Är inte Nikon D600 bättre då? Det sägs på nätet, jag har ingen aning, att det är SAMMA sensor.

Den kostar med ett fast Zeiss 35 2.0 23.569:-

Då har man 8000 kvar att köpa objektiv för eller resa någonstans OCH har möjligheten att byta glugg
MEN man får inte en jätteliten kamera som är lätt att ha med och är en ögonhöjare av rang.


Jag kommer att köpa en och ha som extrakamera men jag hackar lite i beslutet när jag ser vad får för pengarna om jag väljer något annat..


Men det kommer mera åsikter.. Snart..


Jalle



onsdag 21 november 2012

Världens bästa lilla fullformats DSLR


Jag måste erkänna att det var något av ett impulsköp när jag köpte Nikons nya fullformatare D600. Jag har testat storebror D800 och var ganska sugen på att köpa den men med tanke på att jag också har en Leica M9 kändes priset inte helt motiverat.

Jag svängde förbi Kameradoktorn i Stockholm och så fort jag fått D600 i min hand var jag såld. Det kompakta formatet passade mig som Leica-ägare perfekt. Jag har aldrig tilltalats av stora klumpiga kameror och jag har aldrig förstått folk som monterat batteripack på sina D300 eller D700. Vad är poängen med att addera vikt och storlek?

Priset, 5000 lägre än D800 var också tilltalande eftersom jag trots allt inte lever på foto.

Vad gäller bildkvalitet måste jag erkänna att jag inte ser någon skillnad mellan D600 och D800. Visst, de extra 12 megapixlarna är säkert bra om man ska göra hårda beskärningar, men annars är det ganska sällan man behöver så bra upplösning. Jag gör sällan eller aldrig meterförstoringar. Prestandan i dåligt ljus är lika bra eller tilloch med marginellt bättre än D800.

Hantering och inställningar är en smaksak, tror jag. D600 påminner lite mer om amatörkameran D7000, som för övrig ska vara en helt fantastiskt liten maskin. D800 har lånat mer från prosfsmodelklen D4. Jag gillar D600ans två snabbinställningar C1 och C2, som jag har anpassat för reportage och dåligt ljus. Ytterst smidigt att snabbt kunna hoppa mellan inställningarna.

Det jag möjligen kan klaga på är att D600 har betydligt färre AF-punkter än D800. När jag fotade valet i USA i november hade jag ibland problem med autofokusen i dåligt ljus. Detta kan vara ett argument för en reportage- eller sportfotograf att titta på D800 i stället. För de flesta andra ändamål räcker D600 mer än väl också för proffset.

Ett problem som det rapporterats om är att D600-sensorn ska ha en förmåga att dra åt sig damm. Jag har inte märkt det ännu, men andra fotografer har klagat på det. Jag mejlade Kameradoktorn som sa att de inte fått några klagomål. Mitt intryck är att om det är ett problem löser man det enkelt med en gummiblåsa.

Sammanfattningen är att Nikon med D600 skapat en av världens minsta fullformats spegelreflexar (Canons nya D6 är faktiskt ännu mindre). Bildkvalitet lämnar inget i övrigt att önska. 24 megapixlar räcker långt. Den som köper en D800 eller D4 gör det för att få en ännu snabbare kamera eller mer alert autofokus.

D600 eller Leica M9 då? Det går inte riktigt att jämföra. Hjärtat säger fortfarande M9 och när Leica-bilder blir bra blir det magiskt bra. Men om jag vill vara säker på att ha bra bilder med mig hem packar jag ner en Nikon.
 
 Nikon D600, 18-35mm 3.5-4.5.

Nikon D600, 18-35mm 3.5-4.5.

Nikon D600, 85mm 1.8G.
 Nikon D600, 85mm 1.8G.
 Nikon D600, 85mm 1.8G.
 Nikon D600, 18-35mm 3.5-4.5.
 Nikon D600, 85mm 1.8G.
Nikon D600, 85mm 1.8G.

söndag 28 oktober 2012

Vilken Fuji om jag inte köper en Leica?


Fuji fortsätter att vara världens kanske mest innovativa kameratillverkare just nu. Med X100, X-Pro1 och X-E1 är de det enda märke som på allvar kan visa ett modernt alternativ till Leica M. (Nu protesterar säkert några att Sony har sin Nex-serie men hur bra den kameran än är har jag svårt att se att en Leica M-ägare byter ner sig till en sådan.)

Jag får lite då och då frågan om man ska köpa en X100 eller X-Pro1/E1. Det hänger naturligtvis delvis på priset. En X-Pro1 med 18mm kostar minst 16000 kronor. En X100 kostar 9000 och kan köpas begagnat i bra skick för under 6000.

För proffset spelar det kanske mindre roll. Vi pratar trots allt tusenlappar och inte tiotusenlappar. Frågan är i stället varför man alls ska köpa kameran.

Jesper Frisk, en  av våra hysteriskt duktiga fotografer på Dagens Industri, har en X100 som andrakamera. En kamera han alltid har med sig men som presterar kvalitet som alltid håller måttet. OK, den kanske inte är lika bra som en fullformats Nikon om bilden ska tryckas på en helsida på Di Weekends fina papper, men i den vanliga dagstidningen kommer ingen någonsin att se om bilden kommer ur en Nikon eller en APS-C formats Fuji. Jag har själv tagit bilder med Fujin som dragits över en och en halv tabloidsida utan problem.

Jag har använt både X100 (som jag äger) och X-Pro1 ganska mycket och kan konstatera att de är jämnböriga vad gäller bildkvalitet. 12 eller 16 megapixlar är ingen stor gren, om man inte vill beskära mycket. Det stora steget är inte en megapixel till, utan sensorformat och ingen av kamerorna är en fullformatare.

Båda har fantastiskt fina objektiv.

Det handar i stället om storlek mot flexibilitet. Vill jag kunna ha kameran i kavajfickan eller en liten handväska, eller än det viktigare att kunna byta objektiv. I valet mellan X-Pro1 eller X-E1 är frågan vill jag ha en optisk sökare (välj X-Pro1) eller en bättre elektronisk (välj X-E1).

För reportage och street fungerar alla modellerna, men var beredd på att autofokusen inte är lika snabb som på en bra spegelreflex.

Jag skulle inte ens tänka tanken att använda en Fuji för sport även om det faktiskt finns telezoom för X-Pro1 och X-E1.
Här kommer vi in på Leicans styrka över alla andra kameror. Manuell fokus betyder att du måste göra allt själv, men du slipper också vänta den sekunden när kameran ställer in sig och bilden hinner försvinna.

Leica M är ett annat sätt att fotografera. Om du uppskattar det manuella och tycker att priset är okej finns helt enkelt ingen ersättare till Leica. Kvalitetsmässigt, visst, men känskan att använda verktyget, nej.

Om du gillar förhållningssättet mätsökare, men fokuseringen på en Leica är ett problem köp en X100 eller X-Pro1/E1.
Här kommer några smakprover på de Fuju X100 och X-Pro
X-Pro1 med 35mm 1.4, bokehtest.

 X100 i New York.
 X100 på Mobile World Congress i Barcelona.
 X-Pro1 i Helsingfors.

X-Pro1 i Helsingfors.

X-Pro1 i Helsingfors.

X-Pro1 i Helsingfors.
 X100.
 X100.
 X100.
 X100 på X2000...
X100 på Bokmässan i Göteborg.
 Leica M9, London.

Leica M9, London.
Leica M9, London.

 

onsdag 24 oktober 2012

Efterlängtad nyhet från Nikon

Nikon lanserar äntligen en 70-200 zoom med ljusstyrka 4. Det är en efterlängtad nyhet för alla som gillar omfånget men som inte uppskattar att släpa omkring på den drygt 1,5 kilo tunga 2.8-zoomen.

Ljusstyrkan kan säkert vara ett problem för vissa fotografer. Den inbyggda stabiliseringen hjälper ju föga när objektet rör på sig. Men vi andra kan glädja år 650 gram mindre att släpa på, speciellt nu när Nikon lanserat den lilla kompakta fullformataren D600.

Det finns hopp för fotografer med ryggproblem.

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/zoom/telephotozoom/af-s_70-200mmf_4g_ed_vr/index.htm

söndag 7 oktober 2012

Rapport från en dag utan Leica

Jag gjorde som sagt något läskigt i dag och lämnade Leican hemma med den uttryckliga avsikten att se om min lilla Fuji X100 duger som ersättare. Jag måste erkänna att Fujin klarade sig riktigt bra.
Ljuset var värsta tänkbara. Mycket skuggor och starkt solljus, ofta dessutom mottljus.
Leica är fortfarande en fantastisk kamera men ju mer jag jobbar med de nyaste modellerna från Nikon och Fuji desto mer ifrågasätter jag om den tyska legenden från 1950-talet har ett existensberättigande år 2012.
En M9 med Summicron 35mm kostar 79 000 kronor. En Fuji X100 med en 35mm motsvarighet kostar 10 000 spänn. Leican är 8 gånger dyrare!

Här är några bilder från dagens övningar med Fujin. Minimal efterbearbetning, bara lite mer kontrast. I övrigt rakr ur kameran och skjutet i jpeg. Döm själva om det hade varit värt nästan 70 000 kronor mer för att ta bilderna med tysk kvalitet i stället:









Liv utan Leica?

Jag ska gå på manifestationen för Malmös Judar på Raul Wallenbergs torg i Stockholm i dag klockan 13 (det borde ni också göra, när man smäller bomber utanför synagogor är det dags att säga ifrån!). Jag tänkte först packa ner min Leica M9 och min nya Nikon D600, men jag ska testa att ta med mig Fuji X100 i stället för Leican.
Tanken är att se om jag saknar min M9.
Läskigt...

Rapport om hur det gick kommer!

lördag 6 oktober 2012

Mer om D600

Jag har ännu inte hunnit göra en fullständig test av min nya Nikon D600, men jag har skaffat mig lite fler intryck de senaste dagarna.
Jag kan bara konstatera att den är fullständigt lysande i dåligt ljus. Flera tester bekräftar mitt första intryck, att den faktiskt är ett snäpp bättre än monstermaskinen D800.
En intressant detalj är att Nikon listar den under konsumentprodukter och inte proffskameror. Nu är fullformat officiellt en  amatörprodukt:)

Här är några fler bilder i avvaktan på en längre utvärdering:




tisdag 2 oktober 2012

Sony RX1 görs om?

Vad händer Sony?
På japanska Sony kan man se att de har tagit bort AF-C på kameran men hoppat upp från 1/2000 del till 1/4000 del..

Kan man få den custom made? Jag vill gärna ha 8000 del eller snabbare :) Och kan man få 1.4 i ljus?


Sony RX1 görs om?

Sanslöst bra

Jag tog en sväng förbi Kameradoktorn på vägen hem från jobbet och kom ut med en ny Nikon D600. Jalle tyckte jag skulle köpa en D800 i stället men jag föll pladask för kombinationen 24 megapixel fullformat i en förpackning som inte är mycket större än min gamla DX D90.
Att man nu kan köpa nya fullformatare fören bit under 20 000 kronor är något jag tror kommer att förändra fotografin. Nu kommer FF att vara standard inte bara för proffsen utan också avancerade amatörer.
Rapport kommer så småningom men jag kan redan nu konstatera att den är sanslöst bra på höga iso. Första bilden blev på Hanna på 6400 iso med min 85mm 1.8G.

(Till mitt försvar låter jag härmed meddela att jag i går sålt min älskade Elmarit 28mm för att ha råd med nyförvärvet.)

Uppdatering, mer på 6400:
 Mest upplyst av datorskärmen, det är faktiskt rätt sent på kvällen,

onsdag 19 september 2012

För vem är den här framtagen?

Hasselblad visade också sin senaste kamera på Photochina 2012. De har börjat ett samarbete med Sony och visade den här kameran.
För mig ser den ut som en Special Edition version av NEX 7 eller något. Inte snygg och antagligen fantastiskt dyr.
Men vem är den potentielle köparen?



måndag 17 september 2012

Leicas nya kamera är här..



Leica M

Men är det frälsaren?

Sensorrengöring, 24 MB, Live View, Filmfunktion, 920.000 TFT, Siffror och uppgifter vi tar för givet på kameror från Japan. en

Och EVF. Kikar våra vänner från Solms på vad Fuji gör?
Det mesta ser bra ut men det är i sista sekunden och det är inget revolutionerande. Men nyhet är att Man kan använda R  optik. Dock är jag osäker på om jag skulle göra det och ha kameran på stativ. Stativgängen sitter fortfarande i locket under kameran och inte i huset så det känns som det skulle kunna bli lite tungt med stora telen på det här lilla huset.



Teknisk data:


Product
Unique Product Name:
LEICA M (Typ 240), black paint
LEICA M (Typ 240), silver chrome
Camera type:
Compact digital view- and rangefinder system still and video camera
Lens mount:
Leica M bayonet with additional sensor for 6-bit coding
Lens system:
Leica M lenses, Leica R lenses with optional Leica R-Adapter M
Top Cover:
Milled brass top cover with integrated thumb rest
Material:
All-metal case made of die-cast magnesium; synthetic leather covering. Cap and base plate made of brass
Image Sensor:
LEICA MAX 24 MP CMOS Sensor
Number of effective Pixels:
24 Million Pixels
Sensitivity range:
ISO 200 – ISO 6400, Pull 100 available, Auto ISO
Imaging Platform:
Integrated imaging circuit with Leica Maestro® Image processor
Electronic Viewfinder:
Optional available, can be used for Live View and Play functionality
LCD Monitor:
3” TFT Display with 920.000 Pixels, scratch resistant cover glass (Corning®Gorilla®Glass)
Shutter:
Dual type focal plane shutter for classic image exposure and Live view
Shutter Speed:
1/4000s – 60s (in Bulb), 1/180s flash synchronization
Burst rate:
3fps
Self timer:
2s / 12s
Storage Media :
SD / SDHC / SDXC Memory Cards
Imaging functions
Image File Format:
DNG™ (RAW data uncompressed or lossless compressed), JPEG
File Size:
DNG approx. 20 Mbyte – approx. 30 Mbyte (compressed)/ 48.2 MByte (uncompressed), JPEG: Resolution and image content dependent
Available JPG Resolutions:
5952px*3976px (24 MP), 4256px*2832px (12 MP)/ 2976px*1984px (6MP) / 1600px*1080px (1,7MP)
Color Spaces:
sRGB / Adobe®RGB
White Balance:
Auto / Daylight / Cloudy / Shadow / Tungsten / Fluorescent warm /Fluorescent cool / Flash / Manual (Greycard) / Kelvin 2000-13100
Other functions:
Film Modes, Saturation, Contrast, Sharpening
Movie recording
Movie Recording:
Single frame video compression (Motion JPG), Quicktime format (mov)
Movie resolution:
1080p, 720p, 640*480 (VGA)
Movie sampling rate:
25 fps, 24 fps, 30 fps (VGA only)
Microphone:
Mono, stereo microphone adapter optional available
Audio recording:
Auto level adjustment, manual level adjustment (available while recording), concert preset
Exposure Control
Exposure Metering:
In classic viewfinder mode: Through the Lens (TTL) metering, center weighted with variable aperture.
In Live View and advanced viewfinder mode: Through the Lens (TTL) metering, center weighted, spot or multifield measuring.
Center-weighted TTL metering for flash exposure with system conformant SCA-3000/2 standard flash units.
Exposure setting:
Manual shutter speed setting with direct dial, A-Mode with direct dial
Exposure Modes:
Automatic shutter speed (A-Mode), Manual Exposure (M-Mode)
Exposure:
Compensation:
-3 EV to +3 EV, 1/3 f-stops
Exposure Bracketing:
3/5 frames, 0.5 / 1 / 2 / 3 f-stops
Flash exposure Control
Flash exposure metering:
Control with center-weighted TTL pre-flash metering (with SCA-3501/3502 adapter, or SCA-3000 standard flash unit such as Leica SF
24D/Leica SF 58).
Hot shoe:
SCA-3502 compatible hot shoe, with center contact
Flash Synchronization:
Optional triggered at first or second shutter curtain
Flash Synch time:
1/180s
Viewfinder / Focusing
Focusing Methods:
Manual focus with optical rangefinder, Live View, 100% Live View Zoom, Live View focus peaking
Optical Viewfinder:
Large, light bright-line rangefinder with automatic parallax compensation, LED illuminated frame lines.
Optical Viewfinder frame lines:
Framelines size matches image sensor size at 2m focusing distance
Optical Viewfinder correction:
Eyepiece adjusted to -0,5 dpt. Corrective lenses from -3 to +3 dpt. available (optional)
Optical Viewfinder
Magnification:
0.68x
Optical Viewfinder
Displays:
In the viewfinder LED symbol for flash status (at bottom). Four-digit seven-segment LED digital display, brightness adapted to ambient conditions, for: Warning in case of exposure correction; display of automatic shutter speed in automatic mode; advisory indicating use of metering memory lock LED exposure monitor with two triangular and one central circular LED with manual exposure setting
Rangefinder:
Split or superimposed image range finder shown as a bright field in the center of the viewfinder image
Rangefinder effective metering
Basis:
47.1 mm (mechanical metering basis 69.25 mm x viewfinder magnification 0.68 times)
Others
Start up time:
<1s
Power Supply:
Li-ion battery (included), 7.4V, 1800 mAh
Horizon:
Yes
User Profiles:
4 Profiles, exportable
Sensor cleaning:
Dust detection, manual cleaning function
Tripod Thread:
A 1/4 (1/4") DIN made of stainless steel in base plate
Dimensions:
approx. 139 x 42 x 80 mm (5.5 x 1.7 x 3.1 in.)
Weight:
680 g (23.9 oz)
Operating Temperature:
0°C – 40°C
Menu languages
English, German, French, Italian, Spanish, Russian, Japanese, Traditional Chinese, Simplified Chinese
Accessories Included
Battery, Charger with power cables for EU and USA (different in some export markets), 12V charging cable, Carrying strap, Accessory port cover, Body cap
Software licenses
Supplied:
Adobe® Lightroom®
New optional accessories:
Electronic Viewfinder (EVF-2), Multifunctional Handgrip M, Handgrip M, SCA Adapter Set for Multi-functional Handgrip M, Power Adapter for Multi-functional Handgrip M, Finger loop for Multi-functional Handgrip M, Size S / M / L, Leica Microphone Adapter Set, Leica M-Adapter R, Ever-Ready Case M, Li-ion Battery BP-SCL2, Battery charger BC-SCL2

torsdag 13 september 2012

Spännande fullformat från Nikon men lite dyr

Nikon har som väntat lanserat en uppföljare till D700 och lillebror till D800. Fullformat, 24 megapixel sensor och en massa annat godis.
Priset är dock en besvikelse. Nästan 20 000 kronor är lite dyrt, speciellt när Canons gamla 5D Mk II säljs för 17 000. Jag vill fortfarande se en fullformatare ner mor 15 000.

Här är Nikons hela pressmeddelande.


Nikon introducerar D600:

Fotografera stort, packa lätt

Stockholm, 13 september 2012: Idag lanserar Nikon nya Nikon D600, en ny DSLR-kamera i FX-format med 24,3 megapixlars upplösning. Den kompakta Nikon D600 är Nikons minsta och lättaste kamera i FX-format och förändrar drastiskt spelfältet för fotograferingsentusiaster.
Den lätta Nikon D600 är utrustad med en bildsensor i FX-format och ger fler fotografer möjlighet att utforska fördelarna med detta. Kameran gör det möjligt att upptäcka en helt ny värld av fotografiskt djup och detaljrikedom, från vidvinkel till supertelefoto.
− För oss är det väldigt spännande att se hur Nikon D600 kan ge en bredare kategori fotografer tillgång till en FX-kamera. Det här är också något som många seriösa entusiaster har väntat på. Det faktum att kameran har mycket av den senaste tekniken från våra proffskameror gör den till något verkligt banbrytande i det här segmentet, säger Peter Brodin, Business Area Manager på Nikon.
Exceptionellt djup och detaljrikedom
Nikons nyutvecklade CMOS-sensor i FX-format (småbildsformat) med 24,3 megapixlars upplösning ger en stor detaljrikedom och tonskala även i situationer med svagt ljus. Med 14-bitars A/D-omvandling och bra signal-/brusförhållande ger kameran bilder med mycket god kvalitet, lågt brus och ett brett dynamiskt omfång även vid höga ISO-tal – från riktig vidvinkel till supertelefoto.
Kameran hanterar situationer med svagt ljus utan problem med ett ISO-intervall på 100–6400, utökningsbart till motsvarande 25 600 och ner till motsvarande 50. Kamerans intelligenta brusreduceringssystem hanterar bruset utan att ge avkall på detaljerna. Det ger en flexibilitet under alla ljusförhållanden, med tydliga, rena bilder även vid de högre ISO-inställningarna.
Bildbearbetning med EXPEED 3
Nikon D600 är utrustad med samma avancerade EXPEED 3-bildbearbetningsmotor som Nikons flaggskepp D4. Den klarar utan problem av dataintensiva uppgifter utan att kompromissa med hastighet eller kvalitet. 16-bitars bildbearbetning ger rikare färger och färgtoner än tidigare. Tonövergångarna är jämnare med hög detaljrikedom och färgton i hela skalan upp till vitt, även vid fotografering av JPEG-filer.
Extremt känsligt autofokussystem
Nikon D600 hittar motivets fokus snabbt och under alla ljusförhållanden tack vare Nikons AF-system Multi-CAM4800 med 39 fokuspunkter. AF-systemet är kompatibelt med objektiv med kombinerad öppen bländare upp till f/8 och känslighet ned till -1 EV (ISO 100, 20 °C). Det ger skarpa bilder även i de mest krävande ljusförhållanden. Olika AF-lägen som dynamiskt AF-område och 3D-följning ser till att kameran alltid håller även de minsta motiven i fokus, oavsett hur oförutsägbara motivets rörelser är.
Film i proffskvalitet
Nikon D600 har Multi-area D-Movie som bygger på samma teknik som Nikons prisbelönta D800 och ger flexibilitet till de fotografer som vill spela in film. Ett brett urval av filmfunktioner och bildfrekvenser och behändiga, anpassade reglage som ger användaren kontroll vid filmning i livevisningsläge, ser tillsammans till att kameran ger användaren bästa möjliga filmning i FX-format.
Bildfrekvenser: Filmer i full HD-upplösning (1080p) kan spelas in med 30, 25 och 24 bildrutor per sekund. För 720p kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklipp i full HD kan vara upp till cirka 29 minuter och 59 sekunder långa.
Flerområdesläge: Det går att filma i full HD-upplösning (1080p) i både FX- och DX-format.
Hi-Fi-ljudkontroll: Via mikrofoningången kan en extern stereomikrofon kopplas in för klar och tydlig ljudinspelning och det finns även ett uttag för hörlurar.
Ren HDMI-utmatning: Nikon D600 kan mata ut en direktvideoström med 1080p till externa enheter och utsignalen växlar automatiskt till 1080i om en extern monitor används. Ren data skickas ut med den bildstorlek och bildfrekvens som anges och de är fria från den överlagda information som samtidigt kan visas på kamerans TFT-monitor.
Avancerad motividentifiering med 2 016 pixlars RGB-sensor
Nikon D600s avancerade system för motivigenkänning inkluderar Nikons beprövade RGB-sensor för mätning med 2 016 pixlars upplösning, som noggrant analyserar varje motiv för bästa precisionen. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet via den optiska sökaren.
Den detaljerade motivanalysen används också som stöd för autofokus, automatisk exponering och i-TTL-blixtexponering med högre precision i olika kompositions- och ljussättningssituationer. Till exempel har 3D-följning av motiv förbättrats särskilt mycket vid fotografering av mindre motiv. Det är nu enklare att välja AF-lägen som AF-A, AF-S och AF-C utan att titta upp från sökaren.
Fullformat med rörelsefrihet
Nikon D600 är Nikons första fullformatskamera i ett så pass kompakt format. I kombination med avancerade alternativ för bildöverföring ger den användaren frihet att fånga och dela innehållsrika bilder från vilken plats som helst.
Kompakt, lätt och tålig: Nikon D600 är byggd för att klara tuffa förhållanden med ett övre och bakre skydd av magnesiumlegering och väger bara 760 g (utan batteri). Den har samma nivå av väderskydd som Nikons professionella systemkamera D800 med extra skydd mot fukt och damm.
Effektiv strömhantering: De omarbetade kretsarna från D800 klarar nu cirka 900 bilder[1] vid stillbildsfotografering eller cirka 60 minuters livevisning av film[2]. Allt med en enda laddning av det uppladdningsbara litiumjonbatteriet EN-EL15.
Lagringsmedier: Dubbla kortfack för höghastighets-SD-kort med stöd för SDXC- och UHS-I-minneskort.
Dataöverföring: Nikon D600 har höga dataöverföringshastigheter via Hi-Speed USB och trådlös bildöverföring med WU-1b mobiladapter (säljs separat).
Snabb och intuitiv
Snabb reaktionstid:
Startar på ca 0,13 sekunder[3], slutarens tidsfördröjning har förkortats till ca 0,052 sekunder[4] samt kontinuerlig tagning med ca 5,5 bilder per sekund i FX- och DX-format.
Slitstark slutare med hög precision: Slutarenheten har testats för över 150 000 avtryckningscykler för garanterad hållbarhet. Den klarar slutartider från 1/4 000 till 30 sekunder och har en intelligent, självdiagnostiserande slutarmonitor och en drivenhet som utformats för minimal strömförbrukning när slutaren är öppen under längre tider vid filminspelning.
3,2-tums LCD-monitor med cirka 921 000 pixlars upplösning, bred betraktningsvinkel och automatisk reglering av monitorns ljusstyrka ger ljusstark, skarp bildvisning med kapacitet för en bred färgåtergivning. LCD-monitorns ljushet justeras automatiskt efter miljön.
Optisk sökare med glasprisma med cirka 100 procent sökartäckning och 0,7x förstoring (50 mm f/1,4-objektiv fokuserat på oändlighet, -1,0 m-1).
Elektronisk virtuell horisont med två axlar: Gör det enkelt att se på LCD-monitorn eller i sökaren om kameran är horisontell (både i horisontalplan och i lutning).
Bättre ergonomi: Knappar och rattar har placerats strategiskt för smidig användning. Finjusteringar kring avtryckaren innebär att fingret vilar bekvämt under längre perioder. Kameran har dessutom särskilda knappar för filmning, ISO, vitbalans, bildkvalitet och gaffling.
Inbyggda verktyg
Olika kreativa och praktiskt inbyggda verktyg som HDR och filtereffekter ser till att ge det mesta möjliga av varje fototillfälle.
Timelapse-fotografering: Med intervalltimerfotografering kan slutaren utlösas vid förinställda intervall. Timelapse-film sparar bilderna som videofiler så att långsamma händelseförlopp kan visas snabbare, med uppspelningshastigheter som är mellan 24 och 36 000 gånger snabbare än normalt.
HDR-funktion (stort dynamiskt omfång): Tar en överexponerad och en underexponerad bild under samma slutarutlösning. Intervallet kan utökas upp till 3 EV för olika effekter, fulla av mättnad och jämna tonövergångar, medan övergången mellan de två exponeringarna kan jämnas ut för ett mer naturligt utseende.
Aktiv D-Lighting: Med Nikons Aktiv D-Lighting bevaras detaljerna i både ljusa och mörka partier av bilden automatiskt, så att bilderna får en naturlig kontrast vid fotografering av situationer med hög kontrast.
Picture Control: Anpassar utseendet på stillbilder och videor genom att finjustera parametrar som skärpa, mättnad och färgton. Aktiveras direkt med en särskild knapp.
Motivtyper: 19 motivtyper optimerar inställningar som slutartid, ISO och bländare för bästa resultat.
Inbyggda redigeringsmenyer: Inkluderar ett brett spektrum av praktiska funktioner inklusive alternativ för korrigering av röda ögon och färgbalans, samt D-lighting, RAW-bearbetning och storleksändring. Filtereffekterna inkluderar Skylightfilter, Stjärnfilter, Miniatyreffekt, Färgläggningsbild, Färgteckning och Selektiv färg. Snabbretuscheringsalternativen inkluderar distorsionskontroll, perspektivkontroll, räta upp och Fisheye-effekt. Dessutom finns funktionen redigera film så att start- och slutpunkter i filmklipp kan anges och sparas på ett mer effektivt sätt.
Tillbehör
Flerfunktionsbatteripack MB-D14 (säljs separat): Kan använda flera olika batterier inklusive AA-batterier av olika typer och Nikons uppladdningsbara litiumjonbatteri EN-EL15 (se specifikationerna). MB-D14 har egen avtryckare och kommandorattar som gör det bekvämare att komponera bilder vid vertikal fotografering.
Creative Lighting System: Nikon D600 är kompatibel med Nikons Creative Lighting System och stöder användning av kraftfulla och mångsidiga iTTL Speedlight-blixtenheter som den professionella SB-910 eller den lättanvända SB-700.
WU-1b mobiladapter (säljs separat): Med Nikons trådlösa mobiladapter kan bilder överföras direkt till en smartphone eller en surfplatta och kameran kan fjärrstyras via den smarta enheten. Det är ett bra sätt att dela bilder av hög kvalitet, förhandsvisa bilder på en större skärm eller experimentera med fullstora självporträtt.
Capture NX 2 (säljs separat). Snabb, kraftfull och kreativ bildbearbetning: Den senaste versionen av Capture NX 2 är nu ännu snabbare och kompatibel med 64 bitar för att kunna hantera D600:s upplösning på 24,3 megapixlar.
Camera Control Pro (säljs separat). Flexibel kamerafjärrstyrning: Programvaran inkluderar en mängd förbättringar som gör det extremt smidigt att använda Nikon D600:s livevisning. Förutom att styra exponeringsläge, slutartid och bländare kan man även starta och stoppa filminspelning eller växla mellan livevisning för stillbilder och filmning.
ViewNX 2 (ingår). Bläddra, redigera, dela och mycket mer: Den här medföljande allt-i-ett-programvaran har ett lättanvänt gränssnitt och en mängd redigeringsfunktioner, inklusive grundläggande redigering av RAW-filer och filmer i D-Movie format. Fungerar perfekt med my Picturetown, Nikons tjänst för delning och lagring av foton.


Nikon D600 finns i butik från och med den 18 september 2012. De rekommenderade priserna inklusive moms är 19 790 kr för D600 huset och 24 690 kr för D600 kit med AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR.

onsdag 12 september 2012

Hur innovativa är egentligen Leica?

Jag slogs av en obehaglig tanke när jag läste om Sonys nya kompakta fullformatskamera. Det var inte att Leica fått ännu en seriös konkurrent, utan att det här borde Leica ha gjort.
Jag insåg att det faktiskt var väldigt länge sen som Leica kom med något riktigt revolutionerande i kameraväg. Leica var de som skapade småbildsfoto med ur-leican för nästan 100 år sedan. De revolutionerade återigen fotografin med mätsökarlegenden M3 år 1959. Men de gjorde inte mycket nyskapande med spegelreflexarna. (Vem kan på allvar tycka att R3 eller R4 var verkligt spännande?)
När det gäller mätsökare är M9, och den kommande M10, inte mycket mer än en digtal M3, och den lanserades för snart 60 år sedan.
Det räcker inte med en och annan snitsig version designad av ett klädmärke och en kamera som bara kan ta svartvita bilder. Faktum är att Leica inte längre är speciellt nyskapande. Var finns de innovativa elektroniska sökarna (ja visst ja, de har inte ens live view på M9)? Var finns en väl fungerande och snabb autofocus för spegellösa kameror?
Den senaste tiden har det kommit en rad kameror som inte bara är bra, utan har den där JAGVILLHA-faktorn. Fuji X100, Sony RX1 bara för att ta ett par exempel. Fortfarande finns ingen annan kamera som jag utan vidare skulle byta min M9 mot. Men jag är övertygad om att den snart kommer, och jag är tyvärr rätt säker på att den inte kommer från Leica.

Det var då det, när Leica verkligen var revolutionerande!

söndag 9 september 2012

Fullformat från Sony, RX1

För någon timme sedan dök den här upp på nätet.
En, vad det verkar som, fullformatskamera i pocketform. Med en Carl Zeiss 35 2.0 på. Ingen vet men det ser ut som det är en fast glugg. Fantastiskt. Men den kommer nog ramla upp på 20.000 strecket. Men man kan ändå inte låta bli lite fundersam samtidigt. Sony släpper en monsterversion av pocketkamera. Men varför inte en med utbytbara objektiv också när de har fullformat, Då hade både Fuji och Leica fått något riktigt tungt att bita i.

onsdag 5 september 2012

Snygg!!

Nu är det bara hoppas att den levererar också. Jag önskar att min koreanska var bättre, då hade jag kunnat berätta mer men nu får ni njuta av hur den ser ut i stället.



fredag 31 augusti 2012

Fuji är på hugget!

Fuji är verkligen företaget på allas läppar just nu.
Inte nog med att de kastar ut högprestanda kameror från fabriken, de lyssnar på köparna också.
Det som XPro köparna har lagt i minusskålen kommer DIREKT som firmwareuppdatering:

1) I lågljus förhållanden,  X-Pro1 kommer autofokusens hastighet höjas markant..
2) Hastigheten på hur fort man ser bilden skarp när man använder fokusringen ökas också.
3) När man fotograferar på snabbaste hastigheten så fördubblas skrivhastigheten på SD korten.

Läs och lär kameratillverkare!

Och inte nog med det, det ryktas redan efter att X-E1 har kommit upp på bordet att det kommer att komma en X-Pro2?

Snabba snabba Fuji, kanske det mest innovativa kameraföretaget just nu. Nu vill vi bara se Zeiss kompatibla fattningar via mellanring eller att Zeiss skaffar fattningen. Då undrar jag om inte Fuji kör om Leica rejält.

onsdag 29 augusti 2012

Fujis svar till Nikon?

Nu händer det saker.

Fuji släpper en ny kamera igen. Den här gången är det en Fuji X-E1. En lillebror till PRO versionen. Men hur mycket lillebror är den egentligen?
Kolla vad den skriver att den har:
Samma 16MP sensor som i X-Pro1 (med max ISO på 25,600)
6 fps
Lätt magnesiumhus
Förbättrad AF
Den släpps innan jul
Samma videomöjligheter som X-Pro1
Mikrofon ingång
Bara EVF  (inte hybrid som på  X-Pro1)
Två färger: Svart och silver
 25 ISO för att likna Velvia i JPEG läge.

Pris UNDER 1000 USD.

Och snygg!

Den vill jag ha..


torsdag 23 augusti 2012

Är Nikon med i matchen?

Nikon har lanserat en ny kompaktkamera som ska konkurrera direkt med kameror som Panasonics Lumix Lx5, Leica D-Lux 5 och Canon S95. På papperet ser det onekligen lovande ut.

Konceptet är samma som Lx5, det vill säga där sökaren fått stryka på foten till förmån för mindre format men där hanteringen och bildkvaliteten ska påminna mer om en Canon Powershot G12 än en semesterkamera.
Jalle saknar sökare men jag är entusiastisk användare av en Lumix och kan nog leva utan en för att enkelt kunna ta med kameran precis överallt.



Prestandan är det inget fel på. Relativt stort sensor och ljusstarkt objektiv är lovande. Exponeringskompensation får en egen ratt i stället för att hanteras via menyer. Stort plus för det.
Frågan är om Coolpix 7700 till slut kommer att motsvara Nikons gamla mediokra prestanda för kompakter eller om Nikon äntligen fått till det. Låt oss hoppas på det senare. Ta en titt på de bilder som Nikon lagt upp och döm själv.

Här finns tekniska data om kameran:

fredag 17 augusti 2012

115 dagar med D800E Del 3


Men sen då?
Det finns ju mer kameror. Man inte glömma kamerorna den är upp och tampas med.. Jag tycker nog att med sina 36,3 MB och mellanformatsambitioner är med och fäktas med med Pentax 645D t.ex. Dock så kanske man skall fundera 2 ggr på den med som ett alternativ. Jag har fotograferat lite med den och de liknar varandra ganska mycket. Och i och med att D800E kom ut så ser man att den har rasat ganska mycket i pris. 
Den stora vinsten i kamerasammanhang är dock priserna på begagnad optiken där. D800E kräver sin optik för att den skall komma till sin rätt.  Och då kostar det. En 85 1.4 G och en 35 1.4 G osv ligger runt 14-15 tusen kronor styck. Så med hus och en blixt är man snabbt uppe i ca 70 tusen.  Då kommer Pentaxen snabbt i kapp. Men och andra sidan väger den mer. Men och andra.. Ja, som ni ser. Det är inte lätt. 
Del 4 kommer att vara lite bilder.

tisdag 14 augusti 2012

115 dagar med D800E Del 2


 155 dagar med D800E

Del 2

Här kommer min första reflexion för eller emot Leica M9. Kameran som ni vet hur mycket jag älskar.


Hur står den sig mot kameravärldens mest älskade och hatade kamera då? Leica M9, outsidern. Det som är konstigt med Leica M9 är att alla som inte har en eller haft en vet verkligen hur dålig den är. Det har de alla läst eller förstått. Det är en särdeles dålig kamera med bara de grundläggande funktionerna. Och till ett överpris som heter duga.  Den har inte ens autofokus.

Men bland de som äger den så är det den totala motsatsen.
Det är i särklass världens bästa kamera. Den har allt som behövs för att fotografera.
Jag skulle vilja jämföra dem med bilar. Jag vet att det låter lite tråkigt men Leican är som en gammal Porsche 911 från -83. Sportbil, vass, törstig och svår att köra.
Nikon D800E är som en ny BMW Coupé. Den är oftast snabbare, bekvämare, enkel att köra och dra en tredjedel. Alla kan köra den. Porscheföraren svär när det svänger och han råkar trycka på gasen MEN när rätt förare och rätt kurva och rätt gaspådrag sker. Då sker det mirakel som rister genom hela kroppen. Det märker aldrig BMW föraren. Lite så är det med kamerorna. Bilderna blir oklanderliga med Nikon kameran. Megaskarpa, stora och perfekta. Men det är med Leica de magiska bilderna kommer. Visserligen allt för sällan men när de kommer hoppar hjärtan lite.

Så vilken kamera är bäst? Fråga Porscheföraren eller BMWföraren, det är vad du vill ha och vad du vill betala. Leican är dyr, framför allt optiken och det är lätt att göra fel med skärpa vid stora öppningar. Och det finns inga processorer som tänker ut kvadruppelsinusalternativ exponeringar eller vad det kan heta. Men man får mekanik och ”körkänsla” som är svårslaget. Och ett utseende som får alla kameraintresserade att le.

Jag kör Nikon idag men så snart jag kan så kör jag Leica på fritiden. Jag har tjuvhållit lite på optik inför det köpet.




måndag 13 augusti 2012

115 dagar senare med D800E


115 dagar senare med D800E



För att inte skrämma bort er och för att dela upp textmassan så har jag delat upp mina åsikter om min nya kamera.

Del 1.
 
Nu har jag haft min Nikon D800E i 115 dagar och funderar på om Nikon har levererat en frälsare eller inte.
Svaret är tveklöst JA. I alla fall om man ser i det eviga prestigekriget mellan Canon och Nikon.  Denna eviga holmgång mellan spegelreflexkamerornas stora drakar. Men det känns bra att Nikon har kommit i kapp lite. I ärlighetens namn så har Nikon känts nr2 ganska ofta numer.

Vad är det som är så bra med den då?
Den känns både snabbare, bättre, säkrare autofokus än vad Eos5II någonsin har levererat. Nu har jag läst, inte ägt den än, att den nya Eos5an, nr3, skall vara betydligt bättre. Men omfångsmässigt, färgmässigt och en rad andra saker mätt är den oslagbar just nu.
Den slår EOS 5 II i allt.  Men, den är inte perfekt. Långt ifrån. Jag har visserligen en liten faiblesse för instruktionsböcker, men en tegelsten på 446 sidor är tjock.  Jag har också jobbat som fotograf mer eller mindre hela mitt vuxna liv. Jag har haft det mesta i Canon, Nikon, Hasselblad och även en Leica M9a. Men det är första gången som jag stirrade på kameran, packade ned den och reste iväg utan instruktionsboken. Den var för tjock.

Hur svårt kan det vara? Trodde jag. När min dotter kom och sprang emot mig i perfekt ljus och jag ville plåta på stora bländare var jag körd. Jag fick verkligen inte igång AF-C. Den tog bilder men gick det för fort så hann den inte med. Jag låg på hotellrum i ett antal stater och kikade i menysystemet men hittade inget. Slutar- eller skärpeförval? Jag valde skärpeförval men den flyttade ändå inte autofokusen. Jag googlade men inga kommentarer på nätet. Den var väl för ny. 
Otroligt irriterad några veckor senare hittade jag svaret i tegelstenen. Vredet som man väljer AF-S eller AF-C går även att trycka in och med en dubbelhandsfattning och en vridning på främre ratten. Voíla. Inte riktigt den mest pedagogiska lösning jag sett.
Jag har några fler sådana exempel, tyvärr. Men som jag inte orkar trakassera er med.

Fortsättning följer i Del 2. Men mot LeicaM9 då?

torsdag 9 augusti 2012

Heta rykten om Leica

Nästa månad är det dags för den klassiska Photokina-mässan i tyska Köln och naturligtvis kokar bloggosfären av rykten om vad Leica kommer att visa. Den svartvita M9 Monochrom är inte det enda Leica har på gång i år, om man ska tro ryktena.

De två mest spännande rör en helt ny mätsökarkamera och en uppgradering av mellanformataren S2. Den nya Leica M10 ska enligt rykten/förhoppningarna komma med en tätare sensor, troligen omkring 22-24 megapixel, live view (vilket efterfrågas av många reportagefotografer), videoläge (vem som behöver det på en M-kamera vet jag inte, men det kommer kanske på köpet om de fixar live view) och möjlighet att ansluta en extern elektronisk sökare.

Priset är än så länge okänt, men det har spekulerats i en rejäl prishöjning mot dagens M9. I mina ögon vore det ett stort misstag. Uppgraderingarna är inte mer uppseendeväckande än vad Nikon och Canon stoppar in i sina D800 och 5D, utan att för den skull sätta en 30 procent högre prislapp. Det som kostar i en digitalkamera som M9 är mekaniken och inte elektroniken. Låt oss hoppas att Leica inte höjer priserna bara för att de tror att de kan...

Då är ryktena kring spegelrefelexerna mer uppmuntrande. I samband med en ny S3 väntas priserna sjunka kraftigt på dagens mellanformatare S2. Det har spekulerats om en prislapp på ner mot 10 000 dollar, vilket bara är lite över vad en Nikon D4 eler Canon 1D X kostar. Fast för de pengarna för man en mycket större sensor. Det kan göra att Leica, som hittills varit på tok för dyra även för de flesta proffs, kan bli ett lockande alternativ för porträttfotografer.

S3 då? Enligt Leicarumors.com handlar det om en vassare mellanformatare enligt samma koncept som S2, dvs med 37,5 megapixel sensor och formfaktor som en DSLR och med ett pris lång över vad vi vanliga dödliga har råd med...


Om ryktena stämmer är ett kraftigt prisras på S2 att vänta. Låt oss hoppas!

tisdag 31 juli 2012

Mirrorless vinner men inte kanske inte m 4/3

När jag funderat mer om mirrosless och micro 43 inser jag att det nog inte är fel på idén, mer på senrorformatet. Mirrorless kommer att vara en viktig formfaktor, men jag är inte så säker på att micro 4/3 klarar sig, trots en rad fantasiska små kameror från Olympus och Panasonic, med ett par Leica-gluggar för att göra det riktigt intressant.
Formatet ska konkurrera med en rad spännande kameror som är marginellt större och som rymmer en APS-C sensor. De flesta verkar vara beredda att ta det lite större formatet på kamera och objektiv för en större sensor.
Nu senast kom Canon med sin EOS M, som ska kunna använda de flesta av deras fullformatsgluggar med adapter. Det senare är dock av tveksam nytta. Varför ha en pytteliten kamera om du ska släpa omkring på en gigantisk glas-klump?
Canon-kameran är vettig i mina ögon, till skillnad från Nikons lilla V1 och J1 med på tok för liten sensor. Varför bygga en helt egen variant med mycket mindre sensor än vad konkurrenterna klämmer in i samma format? Canon ES M, Sonys Nex-kameror och alla icro 4/3 är däremot ett utmärkt komplement till en spegelreflex eller en Leica mätsökare.

Själv hoppas jag någonstans att m4/3 ska klara sig. Jag hade med min Lumix när jag seglade i helgen och njöt av att kunna skjuta med en motsvarighet till 90-400mm som inte är större än min gamla 105mm till Nikon-kamerorna.

Mitt förra inlägg om mirrorless här.


Jpeg. Småfix i Photoshop, något mer kontrast, det är allt.
Jpeg, 45-200mm objektiv. Bearbetat med Color Efex Pro.


Jpeg, 45-200mm objektiv. Bearbetat med Color Efex Pro.





måndag 30 juli 2012

Rykten om Fuji X200!

Fujis banbrytande lilla kompaktkamera X100 blev en succé. Men kameran lanserades 2010, och i den digitala eran är två år en evighet. Dags för en  uppföljare, tycker i alla fall bloggsfären och pekar på att Amazon.com och B&H Photo i New York rear ut X100 för 999 dollar, 200 dollar under det gamla listpriset.
Ryktet/förhoppningen är att den nya X200 lanseras på Photokina-mässan i Tyskland i september.
Vi vet inte så mycket om en kommande X200, men på önkelistan finnas en ännu snabbare lins (mycket skarpare blir den inte) och en bättre elektronisk sökare.
Den EVF som sitter i X100 är i mina ögon (!) inte speciellt. Förutom makro använder jag alltid den optiska sökaren, som fö är superb.
Kanske kommer X200 också med Fujis nya 16 Mpixel sensor som sitter i storebror X Pro1. Då kan jag faktiskt tänka mig att uppgradera.


Förhoppningsvis behåller en kommande X200 den klassiska looken från X100.


Rakut ur kameran med X100. Rätt skarp...


Bra bokeh är inte lätt att åstadkomma med en ASPH-lins, men Fuji hjar lyckats med 23mm-objektivet på X100. Jag ser hellre att de behåller den här utmärkta gluggen än att de skapar en snabbare lins på bekostnad av bokehn.